SANCAKTEPE VETERİNER KLİNİĞİ
CYSTİTİS (İDRAR KESESİNİN YANGISI)
Copyright © Your Company Name | Designed by SANCAKTEPE VETERİNER KLİNİĞİ
Sistit idrar kesesinin yangılanması durumuna verilen addır .
Hastalığın sebebi;
Sistitislerin başlıca sebebi alt veya üst üriner sistem enfeksiyonlarının yada vücuttaki başka enfeksiyonların kan yolu ile idrar kesesini etkilemesi ve travmalardır.Glikozüri,idrarın kesede kalmasına sebep olan durunlar,üriner sistemde şekillenen kristaller veya taşlar enfeksiyonun oluşumuna zemin hazırlar.
Hastalığın Gelişimi;
Hastalık akut veya kronik formda görülebilir. Genellikle çevre organ enfeksiyonları ile komplike olmayan ve sadece idrar kesesi ile ilgili olarak şekillenen akut vakalarda uygun bir tedavi ile iyileşme süreci oldukça çabuk olabilir. Ancak hastalığın oluşumuna neden olan hazırlayıcı faktörler varsa ve üriner sisteme ait enfeksiyonlarda işin içine girmişse kolayca kronik bir form görülebilir.
Klinik Belirtiler;
Klinik olarak en belirgin bulgu sık sık idrar yapma isteğidir. Ancak hayvanlar ağrı nedeniyle kesik kesik ve az miktarlarda idrar yapmayı tercih ederler. Çoğ unlukla eylemin sonunda idrarın son damlalarının kanlı olduğu görülebilir. Genel durum akut sistitislerde iyidir ve iştahında herhangi bir bozulma yoktur. Ö zellikle akut olaylarda sadece idrar yaparken görülen problem dışında hiç bir belirti görülmeyebilir.
Ancak başka bir enfeksiyon ile komplike olduğunda genel durumda bozulmalar, iştahsızlık, ateş, kusma üriner sisteme ait belirtiler ve bu enfeksiyona ait bulgularda görülebilir.
Kronikleşen sistitislerde idrar yapma sırasında görülen klinik bulgular yanında kese duvarında kalınlaşma şekillenebilir ve ileri dönemlerde bu kalınlaşma elle yapılan muayene sırasında dıştan tespit edilebilir.
Teşhis;
Üriner sisteme ait hastalıklarla kolayca karışabilen sistitislerin tanısında klinik muayene ve laboratuvar bulgularına ihtiyaç duyulur. İdrarın kimyasal analizinin yapılması, ultrason bulguları ve radyopak madde kullanılarak yapılan radyografi ile tanısı yapılabilir.
Tedavi;
Akut sistit durumlarında veteriner hekimler tarafından yapılacak tedaviler ile kısa zamanda sonuç alınabilir. Kolayca nüksedebilen bir hastalık olduğundan, oluşumuna neden olan hazırlayıcı faktörlerin elimine edilmesi tedavide büyük önem taşımaktadır. Kronikleşecek olguların tedavi edilmediğinde özellikle böbreklerde ciddi hasara yol açabileceği unutulmamalı ve tedavi için gecikilmemelidir.
VET.HEKİM VEDAT AKKOYUN