SANCAKTEPE VETERİNER KLİNİĞİ
Copyright © Your Company Name | Designed by SANCAKTEPE VETERİNER KLİNİĞİ
Borreliosis (Lyme Hastalığı) İnsan ve Hayvanlarda görülebilen ve kenelerle taşınan bakteriyel bir hastalıktır.Bu hastalığa Borrelia Burgdorferi bakterisi neden olmaktadır.Zoonoz bir hastalıktır.
Nasıl Bulaşır?
Bulaşma keneler vasıtasıyla olur. Enfekte kenenin kan emmek için ısırmasıyla Borrelia Burgdorferi bakterisi konakçı hayvanın veya insanın kanına geçer. Kan yoluyla beyine dahi yerleşebilen bakteri ensafalit tablosu oluşturur. Beyindeki deformasyonlar kalıcı rahatsızlıklara neden olduğu gibi ölümle de sonuçlanabilir. Bazı kayıtlarda inkubasyon döneminin 5 yıl olabileceği belirtilmektedir.
Nasıl Yayılır ve Nerelerde Bulunur?
Sıklıkla karnivorlar ile taşınan,keneler yoluyla yayıldığı bilinse de bu geçişlerde kuşlarında keneleri taşıyarak rol oynadığı bilinmektedir. Borrelia Burgdorferi bakterisine kenelerin bulunduğu her ortamda rastlamak mümkündür. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise kenelerin bir canlıdan diğerine geçmesi için temasın şart olmadığıdır. Kan emip doymuş bir kene konakçısını istemeden terk eder. Bir süre sonra, çevresinde bulduğu ot, çim veya bitkinin en uç noktasına tırmanıp yeni konakçısına tutunmak için bekler. Bu alan sizin bahçeniz de olabilir, piknik yaptığınız yeşillikler de olabilir. Bu nedenle dikkatli olmak ve açık renk giyinmek olası kene kontaminasyonunu erken fark etmenizi sağlayacaktır.
Son yıllarda yapılan çalışmalar göstermektedir ki köpekler Borrelia Burgdorferi bakterisini barındırdığı halde hastalık belirtilerini göstermeyip, sadece taşıyıcı olabilmektedirler. Bu şekilde, kendisi hasta olmazken üzerine gelebilecek kenelere bu bakteriyi bulaştırıp, diğer konakçılara iletmesi olasılığını doğurmaktadırlar.
Belirtileri nelerdir?
Artritis , Yüksek ateş , İştahsızlık, Bitkinlik, Ani gelen şiddetli ağrılar, Davranış bozuklukları, Bilinç kaybı, Ensafalit
Teşhis;
Etkin bir teşhis yöntemi yoktur. Bu nedenle hastalıktan korunma önem taşır.
Korunma;
Hastalıktan korunmanın en etkili yolu aşılamadır.Lyme aşısının repellemeleri yapıldıktan sonra senede bir kez mutlaka tekrar dozunun uygulanması gerekmektedir.